Brain Actives – geef je hersenen een boost!

Tess Jensen
Fact checked by Tess Jensen - Written by OrthoHospital.org

Iedereen die een inspannende baan heeft of om een andere reden lange tijd gefocust moet blijven weet hoeveel energie het kost om gedurende de dag actief en geconcentreerd te blijven. Topprestaties en inspanningen vergen veel energie van onze hersenen! Deze kunnen soms dus wel een beetje hulp gebruiken om fit te blijven! Een van de nieuwste ‘brain boosters’ op de markt is Brain Actives. Brain Actives is een voedingssupplement voor mensen die hun hersenen inspannend gebruiken. Wellicht is voedingssupplementencomplex een beter woord, want Brain Actives is een samenstelling van verschillende voedingssupplementen. Deze supplementen zorgen ervoor dat je hersenen makkelijker hun zware taak kunnen uitvoeren en dat jij langer gefocust blijft en minder snel moe wordt. Omdat Brain Actives ervoor zorgt dat zware inspanningen tot minder energieverlies leiden neem je bovendien makkelijker dingen in je op, waardoor je sneller kunt leren en beter tegen stress bestand bent. Hier gaan we wat dieper in op wat Brain Actives nou precies doet en waar het uit opgebouwd is.

Voor wie is Brain Actives bedoeld?

Brain Actives is een voedingssupplement dat speciaal samengesteld is voor mensen met een inspannende baan, zowel fysiek als mentaal, die gedurende de dag gefocust en actief moeten blijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan militairen, ICT’ers en (vrachtwagen)chauffeurs, maar ook topsporters en atleten. Brain Actives helpt het uitvoeren van zware taken te verlichten en het energieverlies dat deze veroorzaken te verminderen. Vanwege de specifieke mix aan voedingssupplementen kunnen dit zowel mentale als fysieke inspanningen zijn. Hiermee is Brain Actives geschikt voor iedereen die geconcentreerd en wakker moet blijven, maar ook voor iedereen die fysiek actief en gemotiveerd moeten blijven.

Uit welke voedingssupplementen bestaat Brain Actives?

Brain Actives is een voedingssupplement dat is samengesteld uit verschillende supplementen die er samen voor zorgen dat zware inspanningen verlicht worden. Zo bevat Brain Actives de oppepper cafeïne, wat de meeste mensen zullen kennen van koffie. Dit ingrediënt vergroot de alertheid, verminderd de vermoeidheid en versnelt de reactietijd. Het hoofdingrediënt van Brain Actives is echter TeaCrine ®.  TeaCrine ® bevat pure theacrine. Theacrine is een natuurlijk ingrediënt dat veel weg heeft van cafeïne. Theacrine komt van nature voor in verschillende theesoorten, maar ook in koffie, in verschillende zaden en in enkele exotische planten. Net als cafeïne heeft ook theacrine een energie verhogend effect. Bovendien verbetert het de focus, gaat het fysieke vermoeidheid tegen en heeft het een positieve invloed op het humeur. In tegenstelling tot cafeïne veroorzaakt theacrine geen crash na gebruik. Bovendien zou theacrine de mentale vermogens beter ondersteunen dan cafeïne dat doet. [1]

Naast cafeïne en TeaCrine ® bevat Brain Actives bovendien KSM-66 Ashwaganda. Ashwaganda is een plantensoort uit Afrika en Zuid-Azië. Met name in India wordt het al duizenden jaren gebruikt in de geneeskunde. Ashwaganda bevat namelijk withanolides, medicinale stoffen die de niet-specifieke weerstand tegen ziekte en lichamelijke en psychische stress verhogen, de conditie verbeteren, cel veroudering tegengaan en stress verlagend werken. Bovendien is aangetoond dat het kruid goed is voor het geheugen en het denkvermogen en spierversterkende effecten heeft. Dit ingrediënt is toegevoegd voor zijn ondersteuning van het cognitief vermogen en zijn stress verminderende effecten. [2]

Een ander ingrediënt is Bacopin®, oftewel Bacopa Monnieri extract. Bacopa Monnieri, wat ook wel bekend is onder de namen Alzheimerplantje en Hersentonicum, is een plant die van nature een grote hoeveelheid antioxidanten bevat. Deze antioxidanten helpen de hersenen en weefsels te beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn ‘bijproducten’ van het lichaam die lichaamsprocessen verstoren en daarmee onder andere Alzheimer kunnen veroorzaken. Het is wetenschappelijk aangetoond dat suppletie van Bacopa Monnieri een positief effect heeft op het werkgeheugen en op de vaardigheid om visuele informatie te verwerken. Dit supplement versterkt het concentratievermogen, helpt bij het opnemen van informatie en verbetert cognitieve functies.

Het vijfde en zesde supplement waaruit Brain Actives is opgebouwd zijn Centellin® en AquamintmMg. Centellin® is een extract van de plant Centella asiatica. Dit plantje wordt al sinds de oudheid gebruikt binnen de geneeskunde voor de genezing van open wonden, maar heeft eveneens positieve effecten op de hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat Centellin® het lange termijn geheugen en de aandacht spanne verbetert en dat het mentale vermoeidheid tegengaat. AquamintmMg is zee magnesium: magnesium wat rechtstreeks uit de zee gewonnen wordt. Hierdoor bestaat het complex  naast magnesium uit verschillende mineralen. Het unieke mineraalprofiel draagt bij aan de spierwerking en –opbouw en aan het leervermogen. Bovendien vermindert AquamintmMg vermoeidheid. [3]

Het laatste supplement in Brain Actives is een vitamine B complex bestaande uit vitamine B5, B6 en B12. Deze vitamines hebben invloed op het energiemetabolisme en de mentale prestaties. Inname van een vitamine B complex heeft een positieve invloed op de vermoeidheid en de cognitieve vaardigheden.

Naast deze voedingssupplementen bevat Brain Actives bovendien een kleine hoeveelheid BioPerine®, zwarte peper extract. Het is aangetoond dat zwarte peperextract de absorptie van  supplement voedingsstoffen verhoogt. Door het toevoegen van BioPerine®  verhogen  de effecten van de verschillende voedingssupplementen.

Hoe neem je Brain Actives in?

Brain Actives bestaat uit capsules met daarin bovengenoemde voedingssupplementen. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor optimaal resultaat is twee capsules per dag. Neem deze twee capsules gelijktijdig in met ongeveer 300 milliliter water. Het duurt ongeveer  dertig minuten voor je de eerste effecten van Brain Actives zult merken. Voor het beste resultaat kun je het beste dertig minuten na inname een maaltijd nuttigen.

Hoe groot is de verpakking?

Een fles Brain Actives bevat zestig capsules met voedingssupplementen. Aangezien de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid capsules voor optimaal effect dertig is, is een fles voldoende voor dertig dagen. Uiteraard kun je ervoor kiezen om af en toe een dag over te slaan, dit kan geen kwaad. Een hogere inname wordt afgeraden. De hoeveelheid voedingssupplementen is exact afgemeten op een veilige hoeveelheid.

Is Brain Actives veilig?

Brain Actives bestaat enkel uit natuurlijke ingrediënten die allen ook los op de markt zijn als voedingssupplementen en waarvan is aangetoond dat zij werken. Hoewel alle ingrediënten veilig zijn, kan het zo zijn dat er overgevoeligheid optreedt voor een van de ingrediënten. Stop in dit geval met inname. Brain Actives is geen geneesmiddel  en kan daarom zonder recept gekocht worden. Wanneer je zwanger bent, borstvoeding geeft of onder behandeling bent van een arts is het verstandig om eerst met je dokter te overleggen voor je dit product neemt. In het geval van hart- en vaatziektepatiënten wordt gebruik afgeraden.

Conclusie Brain Actives

Brain Actives is een voedingssupplement speciaal ontworpen om de concentratie en cognitieve processen te verbeteren en energieniveaus te verhogen. Hiermee is het met name interessant voor mensen met inspannende beroepen en actieve sporters die mentaal en/of fysiek fit willen blijven. Brain Actives is opgebouwd uit verschillende natuurlijke voedingssupplementen waarvan de werking bekend en bevestigd is. Dit maakt Brain Actives een veilige en betrouwbare keuze als je op zoek bent naar een ‘brain booster’. Het grote voordeel van Brain Actives is dat het naast de mentale vermogens, ook de fysieke uithoudingskracht en energieniveaus ondersteunt. Door het gebruik van theacrine als hoofdingrediënt krijg je wel die fysieke en mentale energy boost, maar geen cafeïne crash of irritaties. Voor mensen die overgevoelig zijn voor cafeïne is dit middel echter niet geschikt, aangezien ook dat, in mindere mate, is toegevoegd.  In conclusie kunnen we echter wel zeggen dat wij enthousiast zijn over dit product!


  1. Kuhman DJ, Joyner KJ, Bloomer RJ. Cognitive Performance and Mood Following Ingestion of a Theacrine-Containing Dietary Supplement, Caffeine, or Placebo by Young Men and Women. Nutrients. 2015;7(11):9618–9632. Published 2015 Nov 19. doi:10.3390/nu7115484
  2. Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian J Psychol Med. 2012;34(3):255–262. doi:10.4103/0253-7176.106022
  3. Siddiqui, Bina & Aslam, Huma & Ali, Syed & Khan, Shazia & Begum, Sabira. (2009). Chemical constituents of Centella asiatica. Journal of Asian Natural Products Research. 9. 407-414. 10.1080/10286020600782454.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *