Hoe verlies ik snel gewicht?

Tess Jensen
Fact checked by Tess Jensen - Written by OrthoHospital.org

Gewicht verliezen, het zal voor veel mensen een van de goede voornemens zijn geweest. Maar met een drukke baan, een huishouden en allerlei sociale verplichtingen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen hebben moeite met afvallen. Zeker snel gewicht verliezen is voor veel mensen lastig. Immers, het duurt even voor je de effecten van gezond eten en meer bewegen begint te merken. Lange diëten zijn echter lastig vol te houden en bovendien werkt het demotiverend wanneer dat afvallen maar niet opschiet. Daarom willen we allemaal stiekem toch wel graag wat sneller van kilootjes af. Maar hoe doe je dat nou, snel gewicht verliezen?

1. Eet minder suiker

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het belangrijkste om te doen wanneer je snel af wilt vallen is minderen in de geraffineerde suiker. Tuurlijk, af en toe een koekje moet wel kunnen, maar elke avond een rol bij de tv, daar kan zelfs een afslankmiddel niet tegenop. Geraffineerde suiker is pure suiker, zonder enige vezels en vetten. Dat klinkt misschien beter, maar deze vezels en vetten zorgen ervoor dat de energie gedoseerd wordt afgegeven. Bovendien zit je door vezels en vetten sneller vol, terwijl je van suiker maar kunt blijven eten. In je lichaam wordt dit suiker omgezet in glucose en het overmaat aan glucose (wat je niet nodig hebt voor de energie) wordt opgeslagen als vet. Minderen dus met de taartjes, chocola en frisdrank! Overigens bevat 70%+ chocolade geen suiker, dus dit kun je wel blijven eten! Je zult merken dat het in het begin heel lastig is om te minderen in de suiker. Suiker is net zo verslavend als bijvoorbeeld cafeïne, dus je lichaam zal moeten afkicken. Wanneer je niet opgeeft zal je echter merken dat je veel energieker wordt en veel sneller afvalt! [1]

2. Drink minder alcohol

Wat veel mensen niet weten is dat de gist in alcohol in je lichaam ook gewoon wordt omgezet tot glucose en dus uiteindelijk in vet. Dit is waar de welbekende ‘bierbuik’ vandaan komt. In een standaardglas alcohol zitten ongeveer 100 kilocalorieën. Een standaardglas wijn of bier kan dus wel, maar wanneer je een paar drankjes neemt tikt dat als snel aan.. Wanneer je met mate drinkt zal je veel sneller afvallen.

3. Vermijd snelle koolhydraten

Iets anders wat door het lichaam wordt omgezet in glucose zijn de zogenaamde snelle koolhydraten. De koolhydraten worden zo snel door het lichaam verteerd dat ze gewoon behandeld worden als suiker en nauwelijks voor de energiebehoefte gebruikt worden. Omdat na inname van deze producten het bloedsuikerniveau ineens flink stijgt zet het lichaam alles zo snel mogelijk om naar vetcellen.  Bovendien zijn snelle koolhydraten zo bewerkt dat ze niet of nauwelijks vezels bevatten. Vandaar het bekende ‘witbrood vult niet’. Je zult dus sneller honger krijgen, er geen energie uit halen en wél vet opslaan. Wanneer je snel wilt afvallen moet je ook voorkomen dat je snel weer aankomt (het bekende jojo effect), dus schrap zoveel mogelijk snelle koolhydraten uit je dieet! Snelle koolhydraten zitten met name in producten gemaakt van witte bloem, zoals witbrood, pasta, tortilla’s en taart. Dit geldt uiteraard niet voor volkorenproducten.

4. Verminder je zoutinname

Nog iets wat je waarschijnlijk niet wilt horen, maar wat wel écht helpt is het verminderen van je zoutinname. Zout houdt namelijk vocht vast, dus wanneer jij veel zout eet ga jij ook veel vocht vasthouden. Dit vocht maakt een redelijk groot deel van ons totale gewicht op. Dit is de reden dat veel mensen in het begin van een dieet vaak snel effect merken, maar na een tijdje niet meer. Wanneer ze beginnen met het dieet zullen ze stoppen met het eten van ‘slechte’ producten, zoals chips, patat, snacks en kant-en-klaarmaaltijden. Hierdoor krijgen ze vele malen minder zout binnen en verliezen ze al het vocht dat ze ongemerkt vasthouden. Door je zoutinname te verminderen raak je dus geen vet kwijt, maar wel met gemak een aantal kilo. Je kunt je zoutinname verminderen door minder snacks te gaan eten, minder kant-en-klaarmaaltijden te eten (deze bevatten veel zout om langer houdbaar te blijven) en zelf te koken met minder zout en veel andere smaakmakers. Voeg het zout tijdens het koken aan het begin toe, dan heb je minder nodig om smaak te geven aan je maaltijd.

5. Eet meer (plantaardige) eiwitten

Eigenlijk heeft je lichaam drie dingen met name nodig: koolhydraten, vezels en eiwitten. De meeste mensen hebben geen moeite met het binnenkrijgen van hun koolhydraten en vezels, zeker wanneer ze volkorenproducten eten. Voldoende eiwitten zijn echter ook erg belangrijk. Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel, zijn belangrijk voor de spieropbouw en zijn nodig voor het herstel na sporten. Bovendien kunnen eiwitten als energiebron worden gebruikt, als je al je vetcellen verbrand hebt. Probeer daarom eiwitten toe te voegen aan je maaltijden en snacks. Je zult merken dat je meer energie hebt en langer verzadigd blijft en dus minder zin hebt om te snacken. Ook dit gaat het jojo effect tegen! Het toevoegen van eiwitten is waarschijnlijk makkelijker dan je denkt. Eiwitrijke producten zijn bijvoorbeeld kwark, eieren, bonen, kikkererwten en tofu. Ook vlees en vis bevatten veel eiwitten. Vlees en vis bevatten echter ook veel verzadigde vetten, dus in het kader van afvallen kun je dit beter niet teveel eten. Probeer met name veel plantaardige producten in je dieet op te nemen. Maak de groente de hoofdrolspeler van je diner, snack met groente of fruit en maak lekkere smoothies (eventueel met wat eiwitpoeder!).

6. Eet niet te weinig

Het lijkt een makkelijke methode om snel af te vallen: gewoon minder te gaan eten. Het omgekeerde is echter waar. Wanneer je simpelweg minder gaat eten gaat je lichaam in een soort spaarstand. Alles wat binnenkomt wordt opgeslagen als vet en er gaat zo min mogelijk naar het energieniveau. Het resultaat: je wordt suf, futloos en valt niet af. Hoogstens in de eerste paar weken zal je afvallen, door het vochtverlies van de vermindering in zout. Ga dus niet minder eten, maar ga beter eten. Minder suikers, koolhydraten, vetten en zout, meer eiwitten, volkoren producten en plantaardige producten. Je zult zien dat je dan vele malen sneller afvalt en ook op het gewenste gewicht blíjft.

7. Ga meer bewegen

Ja ook deze klinkt logisch, maar meer gaan bewegen helpt écht als je af wilt vallen. Iedere calorie die je verbrandt wordt namelijk niet opgeslagen als vet. En we snappen echt wel dat je geen tijd, geld of zin hebt om naar een sportschool te gaan of het plaatselijke voetbalteam te gaan lopen, maar iets meer bewegen kan al snel. Pak de fiets naar je werk, pak de trap in plaats van de lift, ga een aantal keer op de bank zitten en weer opstaan. Ieder calorietje is er één!

8. Afslankproducten

Wanneer je het bovenstaande op orde hebt dan kun je als extra ondersteuning gebruik maken van afslankproducten. Afslankproducten zijn capsules met natuurlijke ingrediënten die processen als vetafbraak en eiwitsynthese in je lichaam ondersteunen. Een goed afslankproduct kan je helpen snel af te vallen. Denk er echter aan dat dit geen wondermiddelen zijn en dat ze niet werken wanneer je er niet een gezonde levensstijl op nahoudt. Ze helpen alleen het proces te versnellen! Heel veel succes! [2]


  1. Malik VS, Schulze MB, Hu FB. Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2006;84(2):274–288. doi:10.1093/ajcn/84.1.274
  2. Over-the-counter weight-loss pills: Do they work? – Mayo Clinic

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *