Natuurlijke ingrediënten die haargroei bij mannen stimuleren

Tess Jensen
Fact checked by Tess Jensen - Written by OrthoHospital.org

Veel mannen hebben, zeker op latere leeftijd, last van dun of uitvallend haar. Zeker een kalende kruin, diepe inhammen of een geheel kale kop zorgen over het algemeen voor minder enthousiaste reacties. Dun en uitvallend haar wordt over het algemeen gezien als een teken van ouderdom en slechte gezondheid. Logisch dus, dat je dan op zoek gaat naar middelen die de haargroei stimuleren, zodat je je langer kan genieten van een volle bos haar. Daarom zetten wij hier op een rijtje welke natuurlijke ingrediënten er op de markt zijn die de haargroei van mannen stimuleren en waarom dat zo is.

Hoe ontstaat kaalheid?

Kaalheid is in de meeste gevallen een erfelijk fenomeen. Of je wel of niet kaal wordt heeft uiteindelijk niks met je eten of leefstijl te maken, maar deze factoren kunnen het proces wel vertragen of versnellen. Alleen van een tekort aan ijzer en ernstige stress is aangetoond dat je er op natuurlijke wijze kaal van kunt worden. Bij mannen die erfelijk kaal worden valt het haar in een klassiek geijkt patroon uit. Over het algemeen vormen er eerst inhammen, dan een kalende kruin en uiteindelijk valt vrijwel alles uit. Deze uitval ontstaat door een ontregeling in de verhouding tussen testosteron en dihydrotestosteron (DHT). DHT wordt gevormd uit testosteron. Zowel bij een overmaat als bij een tekort van een van de twee krijg je last van haaruitval. De meest voorkomende oorzaak is een overmaat aan DHT, maar ook een tekort aan testosteron komt relatief vaak voor. Dit laatste zie je vooral vaak bij mensen die op jonge leeftijd (rond de 20 of 30) al kaal worden: zij maken over het algemeen te weinig testosteron aan.

Waarom het gebruik van haargroeimiddelen?

Wanneer het haar eenmaal uitgevallen is zal het op die plek nooit meer terug groeien. Je wilt dus het haar dat je hebt behouden. Dit kan door natuurlijke haargroeimiddelen te gebruiken. Deze haargroeimiddelen bevatten ingrediënten die de haargroei bij mannen stimuleren of het haaruitval actief tegengaan door invloed uit te oefenen op de verhouding tussen DHT en testosteron. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met deze producten wanneer je haaruitval echt wilt tegengaan. Tegen de tijd dat je merkt dat je kaal begint te worden is het proces namelijk al jaren bezig en blijft je haar dun en doorschijnend. Bovendien krijg je, ondanks de naam, met een haargroeimiddel niet je verdwenen haar terug. Een goede indicator van of jij kaalheid in de familie hebt is door te kijken naar je grootvader van moederskant. Als hij (vroeg) kaal werd is er een zeer grote kans dat jij dat ook zult worden. Ook kun je bij een aantal gespecialiseerde klinieken een trichoscan laten maken, waarbij een  fotometrische analyse wordt gemaakt van de dichtheid en dikte van je haar.

Welke middelen zijn er op de markt?

Er zijn verschillende middelen op de markt waarvan is aangetoond dat ze helpen tegen haaruitval. De werking is echter wel afhankelijk van de oorzaak van je kaalheid: een teveel aan DHT (meest voorkomend), een tekort aan DHT, een teveel aan testosteron of een tekort aan testosteron?

1. Finasteride

Finasteride remt de vorming van ‘kaalheidshormoon’ DHT. Finasteride is alleen op doktersrecept te verkrijgen. Het middel werkt als anti-androgen. In andere woorden, het vermindert de werking van het geslachtshormoon testosteron, en dus de werking van het hormoon DHT. Om de optimale verhouden tussen testosteron en DHT te krijgen is het daarom verstandig om naast het slikken van Finasteride nog een testosterongel te gebruiken. Dit kun je gewoon online bestellen. Doe dit echter altijd in overleg met een arts en gebruik nooit testosterongel zonder Finasteride (of Dutasteride), want dit zal juist de haaruitval bevorderen.

2. Dutasteride

Dutasteride (avodart) is eveneens een DHT remmer, maar dan krachtiger dan Finasteride. Dit wordt over het algemeen voorgeschreven wanneer Finasteride geen effect (meer) heeft voor jou. Dutasteride heeft echter ook meer bijwerkingen dan Finasteride.

3. Minoxidil, Aminexil & Maxilene

Haaruitval begint wanneer de haarzakjes afgeknepen worden door verhard bindweefsel, waardoor ze minder goed bereikbaar zijn voor bloed. Deze abnormale opbouw van verhard bindweefsel rondom de haarzakjes heet perifolliculaire fibrosis. Wanneer je in het beginstadium van haaruitval zit, kun je het kaal worden met een aantal jaar uitstellen door middelen van Minoxidil, Aminexil en Maxilene te nemen. Deze middelen verbeteren de bloedtoevoer naar de haarwortels.

Welke natuurlijke ingrediënten ondersteunen haargroei?

Bovenstaande middelen zijn deels synthetisch. Hoewel de werking van deze middelen is aangetoond kan het natuurlijk zo zijn dat u liever gebruik maakt van 100% natuurlijke ingrediënten. Of mogelijk hebt u nog geen last van haaruitval en wilt u graag ter preventie gebruik gaan maken van natuurlijke ingrediënten die de haargroei stimuleren. De voordelen van losse ingrediënten is dat ze vaak gemakkelijker en zonder recept te verkrijgen zijn. De nadelen zijn dat hun werking niet (wetenschappelijk) is aangetoond. Desalniettemin is er een aantal producten die al jaren binnen de ayurveda, de oudste traditionele geneeswijze, gebruikt worden om haaruitval tegen te gaan en haargroei te stimuleren.

1. Aloë vera

Een van de vele geneeskrachtige werkingen van de plant aloë vera is zijn werking tegen haaruitval. Volgens de ayurveda dien je tegen haaruitval 2/3e kop aloë verasap te mengen met een beetje komijn en dit gedurende drie maanden twee tot drie keer per dag in je haar te masseren. Tegenwoordig zijn er echter ook shampoos op de markt die aloë vera bevatten, wat wellicht makkelijker in gebruik is. [1]

2. Indiase kruisbes

De Indiase kruisbes (amalaki) is een bron van vitamine C en antioxidanten. Volgens de ayurveda zorgt de vrucht voor jeugdigheid en sterk haar. Een conditioner met amalaki wordt aangeraden om grijze haren tegen te gaan. Je kunt deze op de echte ayurvedawijze zelf maken door amalaki te mengen met henna, brahmipoeder en wrongel. Een tijdje laten intrekken en uitspoelen maar!

3. Brahmi

Brahmi (gotu cola) werd net al even genoemd in het haarmasker met Indiase kruisbes. In Europa is deze plant relatief onbekend, maar in Azië wordt het standaard gebruikt bij allerhande haarproblemen. Wanneer je Brahmi olie in je haar masseert zou het de bloedcirculatie naar de haarzakjes bevorderen.

4. Valse margriet

Valse margriet, of Bhringaraja zoals de Indiase naam luidt, staat eveneens binnen de ayurveda bekend om zijn positieve effect op het hoofdhaar. Bhringaraja zou zelfs grijsheid en kaalheid kunnen terugdraaien. Van de bladeren wordt een pasta gemaakt die op het hoofd gesmeerd wordt. Na enkele minuten kan dit eraf gespoeld worden. Ook kun je gedroogde Bhringaraja mensen met water en op je hoofdhuid gieten om de haarzakjes te versterken. Bhringarajapoeder wordt als voedingssupplement verkocht en kan volgens het label ook met water worden ingenomen om haaruitval en haargroeiproblemen tegen te gaan. – healthline.com

Kaal worden is iets waar veel mannen last van hebben en waar ze graag een oplossing voor zouden zien, omdat kaalheid vaak geassocieerd wordt met negatieve zaken. Gelukkig zijn er enkele middelen op de markt die haaruitval tegengaan of haargroei stimuleren. Enkele van deze producten zijn uitvoerig getest en op doktersrecept te verkrijgen. Wanneer u liever 100% natuurlijke producten gebruikt of u wilt haaruitval in de toekomst graag voorkomen, dan kunt u proberen gebruik te maken van een van de natuurlijke producten die binnen de ayurveda, de oudste traditionele geneeswijze, wordt aangeraden.


  1. Tarameshloo M, Norouzian M, Zarein-Dolab S, Dadpay M, Gazor R. A comparative study of the effects of topical application of Aloe vera, thyroid hormone and silver sulfadiazine on skin wounds in Wistar rats. Lab Anim Res. 2012;28(1):17–21. doi:10.5625/lar.2012.28.1.17

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *