Paranoten – Gezondheidseigenschappen (Hoeveel te eten per dag?)

Tess Jensen
Fact checked by Tess Jensen - Written by OrthoHospital.org

Er zijn producten die worden gezien als goede bronnen van sommige voedingsstoffen.

Als we het hebben over calcium, kijken we naar melk en andere zuivelproducten die , wanneer we ijzer aan het lichaam willen leveren, kijken we meestal naar de lever.

Paranoten spelen op hun beurt een belangrijke rol in het artikel van vandaag en worden beschouwd als de beste bron van selenium.  Is dat echt zo?

Paranoten zijn de zaden van de vrucht van de boom genaamd Bertholletia excelsa.

Het groeit in de bossen van het bovenste stroomgebied van de Amazone-rivier, dat wil zeggen in Bolivia, Peru en Brazilië, en minder vaak in Colombia, Venezuela, Frans-Guyana of Suriname [1].

Interessant is dat de meeste noten afkomstig zijn van wilde bomen, omdat plantages inefficiënt zijn.

Op dit moment is Bertholletia excelsa een bedreigde boomsoort – afnemende natuurlijke habitats als gevolg van ontbossing en intensief oogsten zorgt ervoor dat de bomen niet kunnen regenereren [2].

Voedingswaarden van paranoten – hebben ze veel calorieën?

Naast het in de inleiding genoemde selenium, waar ik op terugkom, zorgen paranoten ook voor veel andere ingrediënten.

Gewoonlijk worden voedings- en energiewaarden gegeven per 100 g product, in het geval van noten is het de moeite waard om te doen voor 30 of 10 g. Vanwege de grootte van de zaden zal ik de waarden geven voor één noot, d.w.z. ongeveer 5 g [3].

Paranoten

Een paranoot levert 33 kcal. Is dit veel of weinig? Dit is een relatief begrip. Een 90% bittere chocoladereep levert ongeveer 50-60 kcal (10 g) op.

Als je hetzelfde gewicht neemt, wint de walnoot zeker: 33 vs 25 kcal [3].

Deze hoeveelheid calorieën bestaat voornamelijk uit vetten, die ongeveer 65% uitmaken van het gewicht van noten (3,3 g of 27,8 kcal). Dit is het meest van alle noten.

Paranoten bevatten helaas ook de meest verzadigde vetzuren (15-16%). Enkelvoudig onverzadigde zuren vertegenwoordigen 19% en meervoudig onverzadigde zuren 29%. De belangrijkste componenten van meervoudig onverzadigde vetzuren zijn omega-6 [4,5,6].

Eiwitten in één noot vind je 0,7 gram. Koolhydraten 0,6 g, inclusief 0,4 g vezels [3].

Helaas zijn er niet veel vitamines in paranoten, een beetje beter met mineralen: 8 mg calcium, 19 mg magnesium, 36 mg fosfor, 33 mg kalium in één noot [3].

Hoe zit het met dit selenium?

De tabellen die ik heb gebruikt om dit artikel te maken, geven de hoeveelheid van bijna 100 ug selenium in één noot.

Op de universiteit werd echter gezegd dat 4-5 noten kunnen voldoen aan de 24-uursvraag, die 55ug is voor vrouwen en mannen (zwanger 60 µg, lactatie 70 µg).

De tweede informatie is belangrijker, maar het hangt allemaal af van het gebied waar de noten vandaan komen [7].

Het rijkste aan selenium zijn noten uit de oostelijke Amazone, dat wil zeggen behorend tot Brazilië (zoals de naam betaamt).

Een noot kan dan meer dan 200 ug selenium bevatten.

Hoe verder naar het westen, hoe minder: Peruaanse  noot levert ongeveer 30 ug en Boliviaanse 8 ug.

In Nederland kunnen we meestal noten kopen uit de laatste twee bovengenoemde landen, maar  er is een kans dat we die uit Brazilië tegenkomen.

Laten we gewoon de etiketten lezen. Laten we echter niet al te optimistisch worden, want het gemiddelde voor noten uit Brazilië is 18 ug per noot [8,9].

Kunnen paranoten schadelijk zijn?

Een  vermeldenswaard en nog belangrijk ding – een dosis van meer dan 300-400 ug / dag die langdurig wordt ingenomen, kan leiden tot seleniumvergiftiging, wat resulteert in haarverlies, diarree, neurologische aandoeningen, levercirrose en uiteindelijk zelfs diabetes, longoedeem en overlijden.

De informatie is niet bedoeld om je bang te maken, maar om je erop te wijzen dat niet-aanbevolen dosering  gevaarlijk kan zijn [10].

Hoeveel paranoten kunnen we  per dag eten?

Natuurlijk kan de sporadische consumptie van paranoten geen kwaad. Een veilige dosis is 2-3 noten per dag, aangezien selenium ook voorkomt in vis, grutten of kaas, en het gemiddelde verbruik in Nederland is bijna normaal.

Als we paranoten eten, moeten we voorzichtiger zijn, maar geen paniek – ik zou je willen herinneren aan de sleutel bij vergiftiging, namelijk ‘langdurig gebruik’. Maar uit informatie blijkt het, dat aanbevolen suppletie gevaarlijk kan zijn [10,11].

De mening over noten als de meest radioactieve is ook verontrustend – de aanwezigheid van radium en barium wordt erin waargenomen, hoewel de dosis er weer toe doet. Kleine en sporadische consumptie hoeft ons geen zorgen te baren, daarnaast vermindert selenium de schadelijke effecten van de zware metalen [7,12].

Aflatoxinen zijn ook aangetroffen in noten, maar niet alle onderzoeken  bevestigen hun aanwezigheid. Hier kun je alergisch voor zijn[12].

Eigenschappen van paranoten

Paranoten zijn een rijke bron van antioxidanten die het lichaam ondersteunen in de strijd tegen vrije radicalen. Het zijn voornamelijk zuren zoals  ellagische, gallische, vanillische en catechinese. Bovendien maakt selenium in noten deel uit van glutathionperoxidase, ons natuurlijk antioxidant-enzym [13].

Studies tonen aan dat enkelvoudige doses noten de antioxidantcapaciteit van het lichaam niet significant verhogen en ontstekingen verminderen.

Om de voordelen van het eten ervan te bereiken, moet je elke dag 4-10 noten eten, en hier loop je het risico grote hoeveelheden selenium binnen te krijgen [13].

De consumptie van paranoten kan ook het cardiovasculaire systeem beschermen, voornamelijk door de aanwezigheid van oliezuur. Degenen die meerdere noten per dag gebruikten, hadden LDL verlaagd en HDL verhoogd [13].

Wetenschappelijke rapporten spreken ook over de impact van notenconsumptie op het kankerrisico.

Nogmaals, de belangrijkste viool wordt gespeeld door  de dagelijkss dosis selenium.

De beste interpretatie is: als je selenium consumeert volgens de normen, blijft het risico op kanker laag.

De relatie tussen selenium en het risico op kanker is echter U-vormig. Dit betekent dat een te lage of te hoge inname van selenium je kansen op het ontwikkelen van de ziekte vergroot. Hetzelfde geldt voor diabetes type II [12,13].

Paranoten en de schildklier

Schildklier gezondheidsproblemen draaien, verrassend genoeg, rond selenium. Het is het belangrijkst bij hypothyreoïdie en de ziekte van Hashimoto.

Selenium als bestanddeel van deiodinase is nodig om thyroxine om te zetten in triiodothyronine – een hormoon dat bij deze ziekten in te kleine hoeveelheden wordt aangemaakt.

Bij een tekort zal het verhoogde aanbod van dit element inderdaad gunstig zijn.

Overmaat is echter net zo schadelijk als een tekort. Sommige publicaties stellen dat suppletie met selenium bij de ziekte van Graves de voltooiing van euthyresis kan versnellen, maar te hoge doses zullen het ziekteproces versterken [10].

Je kan het beste de hulp inroepen van een arts die, op basis van je medische geschiedenis en onderzoek, bepaalt of je al dan niet selenium nodig heeft. Je kan ook het niveau in het bloed controleren – de norm is 92-108 ug / l.

Paranoten tijdens de zwangerschap

De consumptie van noten tijdens de zwangerschap moet ook verstandig worden gedaan.

Hoewel selenium beschermt tegen miskramen, abnormale ontwikkeling van de foetus, toedraagt  aan de ontwikkeling en goede werking van het zenuwstelsel, de schildklier en het immuunsysteem, kan het teveel het tegenovergestelde effect hebben.

De consumptie van selenium moet daarom worden gecontroleerd en aangepast  op het dieet en mogelijke behandeling aan het aanbod. Nogmaals, 2-3 noten per dag mogen geen enkel risico inhouden, hoewel het veiliger is om op andere producten te vertrouwen.

Samenvatting

Ondanks het hoge gehalte aan selenium en onverzadigde vetzuren, presteren paranoten vrij slecht in vergelijking met andere, meer beschikbare noten.

Grote hoeveelheden selenium in de voeding kunnen schadelijk zijn vanuit gezondheidsoogpunt en hier dient de grootste aandacht aan te worden besteed.

Een paar paranoten per dag lijken immers geen riskante procedure en kunnen nuttig zijn voor mensen die niet houden van vis en graanproducten.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *